Aktuality

Ústecký kraj podpořil výstavbu polozapuštěných kontejnerů

01. prosince 2022

Město Roudnice nad Labem investuje do odpadového hospodářství, jeho infrastruktury a služeb. V uplynulém měsíci bylo na dvou stanovištích tříděného odpadu ve Stadické a Mlýnské ulici umístěno dalších pět polozapuštěných kontejnerů systému Molok. Projekt byl spolufinancován Ústeckým krajem.

První Podřipská stavební a.s. v listopadu dokončila práce na umístění zcela nového stanoviště polozapuštěných kontejnerů na tříděný odpad ve Stadické ulici. Běžné kontejnery tak nahradily hranaté nádoby systému Molok (papír 5 m3, plast 5 m3 a sklo 3 m3), které znáte i z dalších lokalit našeho města. V rámci jedné investiční akce se o další dvě nádoby (na papír a plast) rozšířilo i stanoviště v ulici Mlýnská. Dlouhodobě se totiž jednalo o jedno nejvytíženějších míst pro odkládání odpadu tohoto typu. Zvýšení kapacity by mělo pomoci předcházet komplikacím, které v blízkosti parkoviště, neochotou odvézt tříděný odpad k jiným prázdnějším kontejnerům, příležitostně vznikaly.

Projekt o celkové ceně 826 252 vč. DPH, jehož realizace byla zahájena v letošním červnu, finančně podpořil Ústecký kraj částkou 578 370 Kč.

Od roku 2015, kdy byly v Libušině ulici instalovány první zapuštěné kontejnery se tak tímto jejich počet rozrostl již na 12 z celkových 76 stanovišť na tříděný odpad po celém městě. Jeho vedení, s odbory místního hospodářství a životního prostředí, plánuje pokračovat v realizaci dalšího jednoho až dvou takových ročně. Kromě financí jsou však zásadním limitem pro jejich výstavbu zejména inženýrské sítě. Brání totiž výkopovým pracím v potřebném rozsahu na mnoha místech, kde by se kontejnery na první pohled často nejvíce hodily. Jen pro ty letošní bylo vytipováno pět lokalit, z nichž jako opravdu vhodná vyšla právě jen křižovatka ulic Stadická a Budovatelů.

Pro roudnické občany je k dispozici také 23 nádob na kovový odpad a 18 určených k odevzdání čistých uzavřených lahví s jedlými oleji a tuky. Spolupracujeme i s firmami specializovanými na zpětný odběr, využití a likvidaci starého elektra a textilu. Ve vybraných lokalitách (Podlusky, Bezděkov) funguje i tzv. pytlový systém. Barevné pytle (120 l) na papír a plast, distribuované do rodinné zástavby, svozová služba vyzvedává přímo u dveří. V případě nalezení vhodného projektu, který by změnu finančně podpořil, se do budoucna nabízí možnost přechodu na moderní variantu třídění „door-to-door“, kdy by mohly být nahrazeny popelnicemi o stejném objemu. O ty by se občané, se zájmem třídit odpad přímo doma, mohli zdarma přihlásit. Podobně jako je tomu u nádob (240 l) na bioodpad, kterých jsme přidělili již 1680 kusů.

V neposlední řadě je všem roudnickým občanům k dispozici sběrný dvůr Hostěraz. Na něj však mohou odevzdávat nejen odpady, pro které nenaleznou vhodná místa v ulicích města. Slouží i k uložení objemného odpadu, se kterým by běžné nádoby snadno z větší části zaplnili, či některých nebezpečných odpadů. Veškeré potřebné informace o podmínkách jejich uložení naleznete na městských webových stránkách v sekci „Vše o odpadech“.

Další aktuality