Aktuality

Roudnice zajistila roušky pro občany, pomoc nabízí i obcím Podřipska

25. března 2020

Vedení města Roudnice nad Labem se v uplynulém týdnu podařilo nákupem od místní pobočky společnosti ADIENT zajistit postupné ušití dodávky 20 tisíc ochranných roušek pro obyvatele Roudnice nad Labem a Podřipska. Ve snaze zareagovat co nejdříve, byla distribuce prvních hotových 1700 kusů zahájena již v pátek 20. března na třech výdejních místech - u Kauflandu, Billy a prodejny na Bezděkově.

Po víkendu však měla radnice k dispozici nejen dalších několik tisíc roušek, ale i možnost, jak je distribuovat nejen efektivněji, ale především i bezpečněji. Zaměstnanci úřadu připravili obálky a díky obrovskému osobnímu nasazení dobrovolníků, především z řad roudnických skautů, se již v úterý 24. března podařilo roznést po dvou rouškách do každé schránky našeho města. Pro ty, kterým i přesto dnes chyběly, jich bylo několik stovek k dostání i ve výdejním okénku informačního a dopravního centra na Karlově náměstí.

Nezapomněli jsme ani na občany bez domova. Pracovník odboru sociálních služeb, jim předal ochranné prostředky společně s poučením jak se mají chovat a kam se obrátit v případě zdravotních potíží.

„Oproti původnímu předpokladu se nám podařilo roušky od firmy ADIENT získat, a díky pomoci dobrovolníků i roznést, s velkým předstihem.  Bohužel jsme se na několika místech setkali i s tím, že občanům obálky ze schránek mizely dříve, než si je stihli sami vyzvednout. Děkuji všem, kteří nezištně pomáhají. Ty, kteří se i v době nouzového stavu mají potřebu obohacovat na úkor druhých, bych však naopak vyzval k zamyšlení,“ řekl starosta František Padělek. 

V současné době tak bylo v Roudnici nad Labem vydáno cca 15 tisíc roušek. Zbývajících 5 tisíc se vedení města rozhodlo věnovat jako pomoc obcím ORP, a to poměrně, dle počtu obyvatel každé z nich. 

„Vyzval jsem podřipské starosty, aby si u nás roušky vyzvedli a využili je v obcích dle svého uvážení. Zároveň jim byla také nabídnuta možnost zprostředkování objednávky jejich další výroby. Díky spolupráci s firmou ADIENT by se tak v krátké době mělo dostat opravdu na každého,“ dodal starosta. 

Roušky jsou dodávány s instrukcemi pro údržbu. Raději však upozorňujeme, že jsou zhotoveny z netkaného materiálu. Před prvním použitím proto roušku vyvařte, ale NEŽEHLETE! Materiál k tomu není vhodný. Po vyvaření je možné roušku používat opakovaně. Vyvářejte ji minimálně po dobu 10 minut.

 

Další aktuality