Aktuality

Zemřel hudebník a čestný občan Jaroslav Kopáček

29. října 2020

Mgr. Jaroslav Kopáček

(emeritní člen České filharmonie; čestný občan Roudnice nad Labem od 20. září 2017) 

Narozen 11. 10. 1931 v Bardějově na Slovensku. Se školní a hudební výukou začal ve Dvoře Králové nad Labem. Následné přeložení jeho otce do Březnice v roce 1940 z pracovních důvodů a osvobození Březnice americkou armádou přispělo k jeho nadšení o jazzovou muziku. Za studií na gymnáziu v Příbrami v roce 1942 zažil autentický příběh “Vyššího principu”. V roce 1943 byl jeho otec zatčen gestapem, vězněn a souzen v Drážďanech, kde přežil největší nálet na Německo. Při návratu domů se jeho otci natolik zalíbil kraj Podřipska, že se nakonec s celou svoji rodinou v roce 1946 do Roudnice nad Labem přestěhoval. 

V té době již pan Kopáček pokračoval ve studiích na Horově gymnáziu v Roudnici nad Labem a současně se stal žákem roudnické hudební školy v oboru klarinet u Josefa Kašpara a klavíru u ředitele školy Jaroslava Šustery. Na roudnickém gymnáziu zakládá jazzový big band a to v době, která jazzu zrovna nepřála. 

Po maturitě v roce 1951 nastoupil na státní konzervatoř v Praze. Zde si ho všimnul dirigent jazzového orchestru Zdeněk Barták a nabídnul mu místo saxofonisty. V červnu 1953 s orchestrem zažil první zábavné vysílání Československé televize z Měšťanské besedy v přímém přenosu. O dva roky později ho přizval Karel Krautgartner do saxofonové sekce Orchestru Karla Vlacha, se kterým hrál v divadle ABC pod Janem Werichem. V této době v divadle ABC také působil Václav Havel coby jevištní technik. V roce 1962 s Orchestrem Karla Vlacha začal hrát v divadle v Karlíně. 

Zároveň v této době účinkoval v jazzovém orchestru Karla Krautgartnera, Kamila Hály a Ferdinanda Havlíka v Československém rozhlase v pořadu “Vysílá studio A”. V roce 1961 složil písničku “Jezdím bez nehod” na text Zdeňka Borovce a nazpívanou Milanem Chladilem, která se hrála v pořadu Československé televize “Písničky na zítra”. 

V roce 1963 se stal členem Českého noneta při České filharmonii a o tři roky později členem České filharmonie pod šéfdirigentem Karlem Ančerlem. S Českou filharmonií procestoval Evropu, byl několikrát v Americe, Japonsku, navštívil Austrálii i Asii. Na jednom ze zájezdů ČF do Švýcarska do Lucernu v roce 1969 byli pozváni členové Čf do vily dirigenta Rafaela Kubelíka, kde jim byly darem předány stříbrné medaile. Tyto medaile nechal sám mistr Kubelík vyrazit ve švýcarské bance na počest 50. výročí založení Československé republiky. Na příkaz z Prahy museli však všichni muzikanti medaile odevzdat, ale panu Kopáčkovi se podařilo medaili uschovat, za což mu hrozilo v komunistickém Československu stíhání. Tuto medaili po více jak čtyřiceti letech věnoval České filharmonii při slavnostním předání v Rudolfinu. Byla totiž jediná, poslední, která se zachovala. V České filharmonii působil celých třicet let až do roku 1996. 

V letech 1971 – 1986 sdílel se svoji rodinou společné bydlení s budoucím prezidentem Václavem Havlem na adrese U Dejvického rybníčku 4 na Praze 6. V tomto domě se zrodila Charta 77. Únikem před každodenním sledováním tohoto domu STB se pro něho stala Roudnice nad Labem (viz Roudnické noviny, březen 2012 – popis soužití s V. Havlem, viz kniha Edy Kriseové Životopis Václava Havla). 

V roce 1986 založil v Roudnici nad Labem Big band, který se stal vítězem na celostátní hudební soutěži “Buřinka Jiřího Šlitra” v Přerově. V roce 1990 roudnický Big band vystupoval ve slavném koncertním sále Berlínské filharmonie. V roce 1991 a 1993 hrál Big band na leteckém dni v Roudnici nad Labem, kdy si ho přišel poslechnout, na osobní pozvání pana Kopáčka, i tehdejší prezident Václav Havel. Jelikož měl jazz band ve svém repertoáru melodie, které se hrály a zpívaly za 2. světové války obzvláště ve Velké Británii, hrál orchestr v září 1993 v Paláci kultury v Praze československým letcům pozvaným z celého světa. Atmosféru nadšení a dojetí letců nelze slovy popsat. 

V roce 2010 v Praze byl pan Jaroslav Kopáček oceněn Nadací Život umělce cenou Senior Prix za dlouholeté působení v Orchestru Karla Vlacha a za třicetileté působení v České filharmonii. 

(Emeritní člen České filharmonie a čestný občan Roudnice nad Labem Jaroslav Kopáček, společně se svou dcerou Irmou Hejhalovou, zachycen při návštěvě roudnické radnice u příležitosti přání k jeho 88. narozeninám.)

Další aktuality