Aktuality

Ministerstvo zahajuje registraci na očkování proti koronaviru

14. ledna 2021

Ministerstvo zdravotnictví již zítra, v pátek 15. ledna od 8:00, spouští nový centrální rezervační systém pro očkování proti onemocnění COVID-19. Až do konce ledna však má být určen pouze občanům starším 80 let. Systém vychází ze zkušeností s plošným antigenním testováním a jeho cílem je nabídnout zájemcům pohodlnou rezervaci termínů očkování a zároveň ji v rámci jednotlivých krajů zpřístupnit z jednoho místa. 

Registrace probíhá prostřednictvím online formuláře zahrnujícím souhlas s očkováním a údaje nutné pro pozdější prioritizaci žadatelů. Bodové skóre vypočtené z odpovědí bude, spolu s plánem dodávek vakcín, určující pro nabídku konkrétních rezervačních termínů. A to zejména od začátku února, kdy se systém otevře i pro mladší ročníky.

„Rezervační systém může poskytnout rezervaci prvního i druhého termínu současně, a to včetně možnosti změny data i připomínek na jednotlivé návštěvy. To vše na jednom místě. Systém pracuje s dalšími informačními systémy resortu např. ISIN, který je využíván k  zaznamenání provedeného očkování a zároveň k vystavení certifikátu o provedeném očkování. Celkové řešení přináší lepší koordinaci a logistiku očkování na celostátní i krajské úrovni. Při přípravě nového systému tým využil zkušenosti s objednávkovým systémem pro testování obyvatel na koronavirus,“ řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný. 

Rezervace termínů bude možná přímo na portálu Centrálního rezervačního systému, případně na telefonní lince 1221. 

Při registraci bude nutné vyplnit formulář (mmj. věk, zaměstnání, případné nemoci). Lidé, kteří uvedou nemoc nebo rizikové zaměstnání, řadící je do přednostních skupin, budou vše muset doložit potvrzením od zaměstnavatele či lékaře. 

Postup registrace:

 

  1. po zadání čísla mobilního telefonu (nemusí být konkrétního seniora, ale např. osoby, která s registrací pomáhá) na něj přijde kód pro vstup do registračního systému 
  2. následuje vlastní registrace, vyplnění údajů (k identifikaci osoby bude využito rodné číslo), přijde druhý kód 
  3. rezervujete si termín očkování (termín 2. dávky by se měl vytvořit automaticky). 

Po očkování by měl být občanovi vydán certifikát, a to v písemné i elektronické podobě. 

Jen v Roudnici nad Labem do kategorie starších 80 let spadá více než 600 lidí. S přihlášením by se jim měli pokusit pomoci především jejich rodinní příslušníci a jiné blízké osoby. V případě obtíží s registrací je však seniorům připravena asistovat i roudnická linka odboru sociálních věcí. V pracovních dnech od 8:00 do 19:00 můžete volat na číslo 702 202 834. 

zdroj: MZČR

Další aktuality