Aktuality

Roudnice přivítala olympijskou finalistku Terezu Fišerovou

02. srpna 2021 |

V sobotu 31. července se do rodného města z dějiště letních olympijských her vrátila naše reprezentantka v kanoistice Tereza Fišerová. Po vybojování krásného šestého místa ve finále vodního slalomu ji na Karlově náměstí hned po příjezdu z letiště čekalo bouřlivé přivítání od rodiny, přátel a desítek příznivců. Vedení města Roudnice nad Labem jí spolu s rodiči připravilo speciální dar - štěně border kolie, které si vždy moc přála.

Starosta města František Padělek společně s místostarosty Tereze poděkoval za skvělou reprezentaci Česka, ale i města Roudnice nad Labem. Popřál jí také mnoho dalších sportovních úspěchů a za tři roky snad i medailové umístění na dalších olympijských hrách.

„Myslím, že dostat se do finále je úžasný úspěch. V jejím věku je šesté místo na první olympiádě krásný začátek světové kariéry. I když už trénuje ve sportovním středisku Dukly, stále se k Roudnici hlásí a dělá jí dobré jméno. Zapsala se tak do místního sportovního života i historie,“ dodal ještě po oficiální části přivítání starosta a vysvětlil, co celé akci předcházelo: „Před odjezdem do Tokia jsme ji pozvali na radnici a trochu vyzpovídali. Chtěli jsme o její účasti vědět více a strávili spolu příjemné dopoledne. Věděli jsme, že si Tereza dlouho přála border kolii.  Při té příležitosti jsme jí proto řekli, že když přiveze medaili, dostane štěně. Tam to začalo. Akci na náměstí jsme připravili spontánně pár dnů před jejím příjezdem. Velký zájem veřejnosti dokládá, že Tereza sem opravdu patří, lidé ji mají rádi a oceňují to, čeho dosáhla.“

Olympijskou cestu Terezy Fišerové sportovní fanoušci sledovali s napětím a někteří i velkým očekáváním. Místostarosta Jiří Řezníček, který sledoval její sportovní začátky ještě v době, kdy docházela na místní gymnázium, kde v minulosti vyučoval tělesnou výchovu, samozřejmě nebyl výjimkou.

„Finálovou jízdu jsem prožíval s těžkým srdcem. Opravdu jsem věřil, že Tereza medaili z olympiády přiveze, protože patřila mezi tři favoritky soutěže. Po dojezdu jsem tak byl zprvu zklamaný. I přesto jsem však hrdý na to, co dokázala a za tři roky se jí to v Paříži jistě podaří,“ přiznal místostarosta.

„Dva dny jsme pořádně nespali. Kdo mne zná, tak ví, že to nesu strašně špatně. Když Terka jede, tak si musím zacpat uši, zavřít oči, schovat se do bubliny a koukat až když dojede,“ svěřila se Terezina maminka. Otec však s ostatními závod sledoval a dodal: „Nemyslel jsem si, že by to snad po třetí brance zabalila. Ona je taková bojovnice, že to vždy dojede do konce. Ať se děje, co se děje. Jsme na ni neskutečně pyšní.“ Poděkovali také všem, kteří na náměstí dorazili. „Dojalo nás to snad více než olympiáda, bylo to úžasné, děkujeme.“

Tereza Fišerová byla z uvítání nadšená. I po dlouhém a únavném letu tak v rámci zhruba hodinového programu vyprávěla o svých jízdách a zážitcích z Tokia. Došlo i na i spontánní podpisovou akci, kdy se fanoušci se sportovkyní i fotografovali a sami jí předali několik dárků.

„Tolik lidí jsem v Roudnici nečekala. Jsem ráda, že všichni přišli, protože mi opravdu vrátili úsměv. Byla jsem ještě pořád trochu zklamaná. Po třetí brance už jsem samozřejmě věděla, že na medaili to nebude. Bolí to, ale tohle všechno to předčilo a teď už se budu jen usmívat. Sportuji ale protože to mám ráda. Dojet do cíle s hlavou nahoru, předvést vše, co jsem mohla s tím nejlepším možným výsledkem, pro mne bylo důležité. Udržet koncentraci bylo ale opravdu náročné. Na startu si říkám: výdech nádech, vítr v zádech, ty na to máš, ty to zvládneš. Na olympiádě jsem chtěla využít každou minutu, a to se mi povedlo. Celou dobu v naší sportovní skupině panovala skvělá nálada. Budu na to vzpomínat s úsměvem a slzy už určitě nepadnou,“ řekla sportovkyně.

Podívejte se na průběh celé události v reportáži roudnické televize:

Další aktuality