Aktuality

Parlamentní volby 2021 - otázky a odpovědi

06. října 2021

V pátek 8. a v sobotu 9. října 2021 proběhnou volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, které patří k těm nejdůležitějším a také nejsledovanějším. Svými hlasy totiž Češi rozhodnou nejen o poslancích, ale i směřování České republiky v nadcházejících čtyřech letech. První den budou volební místnosti otevřeny od 14.00 do 22.00, druhý pak od 8.00 do 14.00. Přijďte k volbám!

O čem se hlasuje?

O obsazení dolní komory, tedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Volby do sněmovny patří k těm nejdůležitějším a také nejsledovanějším. Svými hlasy Češi rozhodnou nejen o poslancích, ale i o směřování České republiky v nadcházejících čtyřech letech. Rozložení sněmovny bude klíčové pro vznik nové vlády, kterou sestaví strana nebo koalice několika uskupení. Voliči zároveň dají najevo, kdo by se měl stát premiérem.

Kdo může k volbám?

Každý svéprávný občan České republiky, který alespoň ve druhý den konání voleb dosáhl věku 18 let.

Kdy se volby konají?

V pátek 8. a v sobotu 9. října 2021. První den budou volební místnosti otevřeny od 14.00 do 22.00, druhý den pak od 8.00 do 14.00.

Lze volit v kterékoliv volební místnosti?

Pokud nemáte voličský průkaz, tak nikoliv. Hlasovat musíte na určeném místě a v konkrétní volební místnosti. Informace každý oprávněný volič dostal do poštovní schránky spolu s hlasovacími lístky.

Co všechno si s sebou vzít k volbám?

Stačí doklad totožnosti. Přinést si můžete i sadu svých hlasovacích lístků, které dostanete do schránky. Stejnou sadu ale můžete obdržet i od okrskové komise přímo ve volební místnosti.

Co vás čeká ve volební místnosti?

Prokážete se dokladem totožnosti – občanským průkazem nebo pasem. Případně ukážete voličský průkaz. Komisař si vás pak odškrtne v příslušném seznamu a vydá vám úřednickou obálku, případně i hlasovací lístky.

Musím jít za plentu?

Ano. Když si u komise vyzvednete úřednickou obálku, musíte se odebrat za plentu. Až tam do ní vložíte hlasovací lístek. Nesmíte jej do obálky dát před volební komisí ani nikým jiným. Hlasování musí být tajné. Jestliže neodejdete za plentu, komise vám neumožní hlasovat.

Může se mnou jít za plentu manžel, otec nebo dítě?

Ne. Musí zůstat zachováno právo na tajné hlasování. Pokud ale máte zdravotní potíže nebo neumíte číst a psát, může jít s vámi za plentu jiný volič, který vám s hlasováním pomůže. Nemůže to být ale člen volební komise.

Jakým způsobem se hlasuje?

Za plentou si vyberete jeden hlasovací lístek uskupení, které chcete podpořit. Můžete na něm také zakroužkovat nanejvýš čtyři kandidáty, které chcete upřednostnit před ostatními. Takto zvýhodněný kandidát může díky vašim preferenčním hlasům přeskočit kandidáty, kteří jsou na lístku před ním. Váš hlas ale bude platný, i když nikoho neoznačíte.
Následně vložíte do úřední obálky pouze tento jeden hlasovací lístek. Pozor, ať se vám lístky neslepí. Pokud v obálce komise při sčítání najde víc než jeden lístek, bude váš hlas považovat za neplatný. Přeložení ani natržení nemá na platnost lístku vliv. Pak už jen stačí vhodit obálku s hlasovacím lístkem před komisí do volební urny. Pokud hodíte do urny pouze hlasovací lístek, který nevložíte do obálky, tak bude tento hlas neplatný.

A když se spletu?

Pokud jste ještě nehodili obálku s hlasovacím lístkem do volební urny, nic se neděje. Můžete jít znovu za plentu a své rozhodnutí změnit. Můžete si také kdykoli od volební komise vyžádat novou sadu hlasovacích lístků.

A když přijdu volit pozdě?

Volební místnosti se zavírají v sobotu 9. října ve 14.00. Před ukončením hlasování ale komise umožní odvolit všem, kteří jsou ve volební místnosti nebo před ní. Poté už ale nikdo hlasovat nemůže.

Kdy budou známy výsledky?

Jakmile se uzavřou volební místnosti, začnou komise hlasy sčítat. Výsledky z prvního okrsku jsme se při posledních sněmovních volbách dozvěděli už ve 14.22. Celkové výsledky pak budou známy ještě ten den večer, před čtyřmi lety se sečetly hlasy ze všech volebních okrsků po 21. hodině.

Detailní informace o letošních Parlamentních volbách, včetně jejich průběhu, naleznete například na webových stránkách Českého rozhlasu.

zdroj: ČRo

Další aktuality