Aktuality

Představujeme studii skateparku Na Kolečku

17. prosince 2021 |

Město Roudnice nad Labem představuje očekávanou studii skateparku, realizovaného za účasti veřejnosti a místní skate komunity. Výstavba sportoviště, umístěného do prostoru areálu budoucího lesoparku Na Kolečku, má být zahájena nejpozději na podzim příštího roku.

Studie, vypracovaná firmou Mystic constructions, řeší záměr vybudování nového skateparku v prostoru areálu budoucího lesoparku Na Kolečku. Umístěn má být na mírně svažitou plochu jeho severozápadní části o celkové výměře 3000 m2, přičemž návrh sportoviště pracuje se zastavěním zhruba poloviny prostoru dvěma plochami propojenými cestami.

Design skateparku vychází i přímo z jednání s místní komunitou, tedy jeho hlavními budoucími uživateli. Město Roudnice nad Labem totiž záměr prezentovalo na veřejných setkáních, kde se k tématu realizace lesoparku a všech jeho plánovaných součástí občané vyjádřili a zároveň spolupracovalo se zástupci místní občanské skate iniciativy. Zapojení nadšenců, kteří se sportu léta věnují a rozumí tak konkrétním potřebám k jeho dalšímu rozvoji, pomáhá volit odpovídající charakter a parametry překážek.

Skatepark tvoří dvě větší plochy, jedna s tzv. streetovými překážkami, druhá pak bazénového charakteru s překážkami rádiusovými. Plochy v návrhu propojují cesty s menšími platovými překážkami. Návrh splňuje všechny požadavky na bezpečnost veřejného sportoviště a jeho obtížnost má být vhodná jak pro začínající, tak pokročilé jezdce. Design následuje současné trendy a zároveň přihlíží k místním podmínkám. Vytváří tak např. příležitost pro nedalekou základní školu a její hodiny tělesné výchovy nebo pořádání závodů s využitím přiléhající cyklostezky pro diváky.

„Železobetonový skatepark jsou různě veliké a tvarově členité plochy, šikmé plochy bangy, rádiusy - bazény, které mají různou hloubku a poloměr rádiusů, které jsou propojené různými zídkami, schody a rovnými plochami. Pojezdové hrany zídek a schodů jsou zpevněny ocelovou hranou nebo se nechávají v přírodním surovém stavu. Přechody mezi rovinou a rádiusem v bazénu tvoří tzv. koping, který je ocelové trubky 60/3 mm a pro správnou funkčnost překážky je velice důležité ukotvení a pozice této trubky. V některých případech se používají speciální bazénové betonové dlaždice. Součástí skateparku jsou i ocelové konstrukce, různá pojezdová zábradlí atd. tyto jsou navržené tak aby maximálně vyhovovali pro daný účel, tedy jízdu na skateboardu. Proto jsou velice důležité parametry zábradlí a správné umístění a kotvení. Tyto prvky jsou velice namáhané,“ vysvětlují problematiku výstavby kvalitního a bezpečného skateparku odborníci Mystic constructions.

Neméně důležitý je i zvolený technologický postup stavby železobetonových desek a návazných tvarově členitých ploch. Rovinné povrchy a plochy ve skateparku jsou většinou hlazeny strojově leštičkami a ostatní co nejpečlivěji ručně. Finální kvalita povrchů musí být přinejmenším srovnatelná s průmyslovými podlahami. I proto je ukládka betonu prováděna tzv. formou Shotcrete. Použití jiné technologie, než stříkaného betonu, by totiž nezabezpečilo požadované vlastnosti. Celý skatepark bude vyspádován do odtokových žlábků nebo kanalizační sítě tak, aby se na plochách nedržela voda a přejetí vpusti neohrožovalo bezpečnost jezdců.

Zastupitelstvo města Roudnice nad Labem v rozpočtu pro rok 2022 schválilo na výstavbu částku ve výši 6 mil. Kč. V současné chvíli se projekt nachází ve fázi zadávacího řízení na zpracování projektové dokumentace. Zhotovitel stavby by měl být vybrán v průběhu příštího roku tak, aby práce mohl zahájit nejpozději na podzim. Kompletního dokončení skateparku se tak Roudnice dočká nejpozději ve stavební sezóně 2023.

Další aktuality