Aktuality

Integrace dopravy od dubna nabídne nové spoje, snižují se slevy jízdného

31. března 2022

Doprava Ústeckého kraje (DÚK) prohlubuje spolupráci s Pražskou integrovanou dopravou (PID). Od 1. dubna tak dochází k rozšíření Tarifu DÚK směrem do Středočeského kraje. V návaznosti na celostátní změny se také snižují slevy jízdného pro děti, studenty a seniory. 

Změny se týkají rozšíření Tarifu DÚK k městům Slaný a Rakovník na autobusových linkách. Na železničních linkách U4, R15 a R20 mezi Ústí nad Labem a Prahou bude Tarif DÚK uznáván až do Kralup nad Vltavou. Změny přinesou nové linky, nová přímá spojení a více příležitostí cestovat na výhodný Tarif DÚK.

Od 1. dubna 2022 dochází v návaznosti na úpravy výše celostátních slev také ke změnám cen jízdného pro děti, studenty a seniory. Státní sleva pro tyto tarifní kategorie (děti od 6 do 18 let, studenti od 18 do 26 let a senioři od 65 do 70 let) se snižuje z 75 % na 50 %. Změny pro Středočeský kraj jsou již dostupné v nových cenících. Pro Ústecký kraj se na přelomu měsíce promítnou do tarifního kalkulátoru

Změny autobusových linek na Roudnicku:

Linka 646 prochází velkou proměnou. Nově pojede z Roudnice nad Labem přímo až do Kralup nad Vltavou a středočeských Holubic. Mezi Roudnicí a Kralupy bude platit tarif PID i Tarif DÚK a v Kralupech bude zajištěna návaznost na vlaky do Prahy.

Linka 596 Pražské integrované dopravy od Velvarského nádraží do obce Loucká pojede 4x denně nově až do Straškova k nádraží, kde na ni naváže vlaková linka U21 do Roudnice. I zde bude platit tarif PID i DUK.

Z Litoměřic až do Slaného začne jezdit přímá linka 650. Cestou obslouží například Bohušovice nad Ohří (návaznost R20 Ústí/Praha), Budyni nad Ohří nebo třeba Mšené-lázně (návaznost na 687 – Roudnice). Nahradí dnešní linku DUK 638, která bude zrušena. Tarif DUK i PID bude platit v celé trase spoje, na jízdenky DÚK tak dojedete až do Slaného. Na autobusovém nádraží ve Slaném bude dále možné přestupovat na autobusy do Prahy.

Od 1. 4. se celkově rozšiřují možnosti, jak cestovat na tarif DÚK společnými linkami Pražské integrované dopravy, které spojují Ústecký a Středočeský kraj. Detaily o zónách PID i DÚK najdete vždy v jízdním řádu linky, kterou využíváte, nebo ve vyhledavačích spojení. Pokud cestujete mezikrajskou linkou jen na území Ústeckého kraje, využijete tarif DÚK. Pokud pojedete jen na území Středočeského kraje, využijete tarif PID. A pokud cestujete mezi oběma kraji, můžete si na společně integrovaných linkách vybrat, jestli je pro vás výhodnější DÚK či PID.

Zajímají vás změny dalších autobusových spojů na Lounsku a Žatecku nebo železničních linek v Kralupech nad Vltavou? Informace naleznete v tiskové zprávě DÚK.

Další aktuality