Aktuality

Na zámku začal Týden přírody a myslivosti

08. června 2022 |

Máte rádi přírodu, ale myslivost Vám nic neříká? I přesto se v červnu přijďte podívat na roudnický zámek a nebudete litovat. V rámci Týdne přírody a myslivosti je připraven program pro malé i velké a své si najde opravdu každý! Celý týden můžete zcela zdarma navštívit výstavu v pravém křídle roudnického lobkowiczkého zámku, kde budou k vidění majestátní lovecké trofeje místní zvěře (tzn. především paroží, parůžků a rohů zvěře, příp. lebek šelem). Akce byla z důvodu omezení uplynulých let odkládána, očekávat tak můžete ještě rozsáhlejší expozici. Jistě zaujme i ukázka loveckých nožů firmy Mikov, laserová střelnice, či prezentace, které představí nejen činnost místních mysliveckých spolků, ale především živou přírodu a práci s ní. 

Akce vyvrcholí v sobotu 11. 6. slavnostním programem, propojeným s již tradičním Roudnickým koštem (vstupné v předprodeji 200 Kč). Zazní lovecké fanfáry, profesionálové vám předvedou vábení zvěře a zkrátka nepřijdou ani pravidelní účastníci Svatohubertské mše, která proběhne v kostele Narození Panny Marie.

„Okresní organizace Českomoravské myslivecké jednoty v minulosti tradičně pořádala chovatelskou přehlídku trofejí ulovené zvěře na výstavišti Zahrady Čech v Litoměřicích, a to vždy v termínu květnové mezinárodní kynologické výstavy. V roce 2016 se poprvé od tohoto, možná do určité míry přežitého, modelu ustoupilo a myslivecká organizace ve spolupráci se státní správou myslivosti na radnicích Roudnice nad Labem, Lovosic a Litoměřic se rozhodla pořádat „putovní“ chovatelské přehlídky v jednotlivých městech. Jako první začínaly Lovosice, které pro výstavu vyčlenily prostory nově rekonstruované Pfannschmidtovy vily. Roudnice její myšlenku ještě dále rozšířila, a to nejen ve smyslu spojení hlavního dne se souběžným Roudnickým koštem, ale i o edukativní rozměr,“ sdělil za odbor životního prostředí jeho vedoucí Ing. Vladimír Drož.

Součástí programu Týdne přírody a myslivosti je opět seminář pro myslivecké hospodáře. Hlavní edukativní částí je ale program pro žáky roudnických škol. V minulosti díky spolupráci s Vojenskými lesy a statky ČR, s.p. přímo ve třídách probíhal pestrý program zaměřený na lesnictví a ochranu přírody, doplněný o výukové materiály. Letos byla tato nabídka rozšířena o možnost praktických exkurzí, kterou školy bez výjimky využily. Desítky vybraných žáků nižších stupňů všech městem zřizovaných základních škol se tak v červnu zúčastní výukového programu přímo ve vojenských lesích.

Lesní pedagogové je vezmou do přírody, kde na ně čekají stanoviště s úkoly a ukázkami. Naučí se rozeznávat dřeviny, byliny a keře, určovat jejich stáří, setkají se s lesníky a myslivci i jejich pomocníky (pracovní koně, lovečtí psi). Program je proložen zábavnými hrami a aktivitami. Chcete zjistit více a získat tipy pro aktivní a zábavně-naučný pobyt v lese? Navštivte nové stránky o lesní pedagogice deti.vls.cz.

Podívejte se i na reportáž z dnešního zahájení akce:

 

Další aktuality