Aktuality

William Lobkowicz vystoupil před zastupiteli, chce být součástí roudnického života

24. června 2022

Na červnovém zasedání Zastupitelstva města Roudnice nad Labem jako host vystoupil pan William Lobkowicz ml. Představil současný stav i možný rozvoj aktivit rodiny Lobkowiczů, na kterých by ráda spolupracovala s místními a zapojila se tak více i do roudnického komunitního života. 

Na středečním zasedání zastupitelstva města Roudnice nad Labem  jako host vystoupil pan William Lobkowicz ml., aby informoval vedení města a přítomné občany o aktivitách rodiny Lobkowiczů v Roudnici. Za hlavní oblast, které se rodina momentálně věnuje, označil rozvoj vinařství, se snahou učinit z Roudnicka region s pověstí nejlepších bílých vín v Čechách. Ve výrobě vína zároveň vidí potenciál podpořit agroturistiku i lokální cestovní ruch a na něj navazující odvětví a infrastrukturu.

Další část prezentace věnoval aktivitám na roudnickém zámku. Pan Lobkowicz uvedl, že již letos bude obnovena tradice adventních koncertů v zámecké kapli. V příštím roce by také veřejnosti rád otevřel nové zámecké expozice, na kterých spolupracují Lobkowiczké sbírky s Uměleckoprůmyslovým muzeem v Praze. Plánována je i obnova spolupráce s Galerií moderního umění v Roudnici nad Labem. Pozornost samozřejmě věnoval i tématu oprav zámku. Za tímto účelem vznikla pracovní skupina pro identifikaci a přípravu grantových žádostí, které by bylo možné na obnovu objektu využít. Závěrem pan Lobkowicz několikrát zopakoval, že chce být součástí komunitního života v Roudnici nad Labem a právě otázku obnovy zámku za rodinu Lobkowiczů vnímá jako jednu jejích z hlavních priorit.

"Zámek je pro Roudnici nad Labem důležitou dominantou, ke které neoddělitelně patří i vinařská tradice. Jsem proto samozřejmě rád, že ze strany rodiny Lobkowiczů přichází snaha o jeho obnovu a rozvoj. Děkuji za tento vstřícný krok. Věřím, že se na toto první oficiální setkání pana Williama Lobkowicze s představiteli města podaří navázat a začne se od něj odvíjet další spolupráce," řekl starosta města František Padělek.



Podívejte se na celé vystoupení pana Williama Lobkowicze v záznamu první hodiny veřejného zasedání Zastupitelstva města:

Další aktuality