Aktuality

Zastupitelé schválili zásady pro výstavbu, developeři přispějí na veřejnou infrastrukturu 

28. června 2022

Na červnovém veřejném zasedání roudničtí zastupitelé schválili dokument důležitý pro další urbanistický rozvoj území města. „Zásady pro výstavbu ve městě Roudnice nad Labem“ mají pomoci při jednání s investory nové bytové výstavby a zajistit tak zachování kvality bydlení pro stávající i budoucí rezidenty. Ve středu 13. července od 17:00 v KD Říp proběhne veřejné setkání, na kterém se budete moci s tímto tématem seznámit. 

Cílem schváleného dokumentu „Zásady pro výstavbu ve městě Roudnice nad Labem“ je získat od investorů, kteří chtějí v Roudnici nad Labem stavět nové byty a nebytové prostory, finanční příspěvek na veřejnou infrastrukturu města (dopravní, technickou a další občanské vybavení), kterou bude v souvislosti s tímto rozvojem nezbytné vybudovat nebo rozšířit. Představit si pod tím lze např. školská a sociální zařízení, komunikace, čističku odpadních vod nebo vodovodní přivaděč. Město by tak potřebnou veřejnou infrastrukturu mohlo alespoň z části hradit z těchto finančních příspěvků, nejen ze svého rozpočtu.

„Roudnice nad Labem v současnosti poskytuje veškerou infrastrukturu, kterou lidé k životu potřebují. Například perfektní síť mateřských i základních škol, střední školy, zdravotní služby, možnosti kulturního i sportovního vyžití. I díky výborné dostupnosti hlavního města po dálnici a v budoucnu i vysokorychlostní tratí, je stále žádanější lokalitou pro bydlení a zaznamenáváme proto zvýšený zájem developerů. Jejich záměr budování bytových domů vítáme, ale na druhé straně si uvědomujeme, že potenciální nárůst o další tisíce rezidentů je pro nás velkým závazkem. Hledáme proto opatření, abychom zachovali kvalitu života těch obyvatel, kteří už v Roudnici bydlí a zároveň stejnou úroveň mohli zajistit i těm novým,“ říká starosta František Padělek.

„Požadavky a postoje developera, který chce výstavbou především vydělat peníze, jsou od hlavních zájmů města velmi rozdílné. Jeho zastupitelé jsou tu proto, aby hájili zájmy obyvatel. A to jak stávajících, tak budoucích. Společná řeč se nejlépe hledá, když jsou jasně stanovená pravidla a podmínky. Myslím si, že je správné, když do celého procesu Město vstupuje proaktivně, jasně definuje místní potřeby a jak se na jejich naplňování budou potenciální investoři podílet,“ uvádí z pohledu zástupce odborné veřejnosti Ing. arch. Petr Vávra.

Roudnice dosud čerpala z nadstandardní občanské vybavenosti. Pokud si však má zachovat zdravý udržitelný růst, investicím se nevyhne. V nejbližších několika letech by developeři rádi vystavěli přibližně 1500 nových bytových jednotek. S ohledem na tyto záměry i další rozvoj města by celková výše nákladů na související veřejnou infrastrukturu mohla dosahovat částky 500 mil. Kč. Z toho se v dokumentu odvíjí i vhodná výše finančního příspěvku investora přibližně 10 tis. Kč/m2 hrubé podlažní plochy projektu.

V rámci zásad pro výstavbu chce však Město potenciální investory také motivovat, aby projekty připravovali s důrazem na urbanistickou přívětivost a kompatibilitu se stávající podobou Roudnice nad Labem. Nástrojem, odrážejícím přínos projektu pro město, jsou koeficienty, ovlivňující konečnou výši finančního příspěvku investora. Pokud tedy do projektu tyto prvky zařadí, částka se sníží. Veškeré takto získané finance Město vloží do „Fondu pro veřejnou infrastrukturu“, který za tímto účelem zřídí. Prostředky z něj budou využity výhradně za účelem rozvoje a údržby veřejné infrastruktury nebo zajištění veřejných služeb na území města. O jejich použití bude rozhodovat Zastupitelstvo města.

„V souvislosti s těmito zásadami pro výstavbu se objevila obava, že se příspěvek, který budeme požadovat od developerů, negativně promítne do konečné ceny nových bytů. Informace a zkušenosti z jiných měst to však nepotvrzují. Z praxe víme, že budou odpovídat tržnímu prostředí v místě a čase prodeje. Maximálně se tím sníží marže developera,“ dodává starosta Padělek.

Ve středu 13. července od 17:00 v Kulturním domě Říp proběhne veřejné setkání, za účasti zástupců Města Roudnice nad Labem i odborné veřejnosti, na kterém se budete moci s tímto tématem blíže seznámit.


Podívejte se také na související reportáž MIS: 

Další aktuality