Aktuality

Zítra se otevřou volební místnosti, voliči z pátého okrsku přijdou do kulturního domu

22. září 2022

23. a 24. září 2022 proběhnou komunální volby do zastupitelstev obcí. Již zítra se tak otevřou volební místnosti, kde budete moci rozhodnou o své politické reprezentaci pro nadcházející čtyřleté období. Z důvodu pokračující rekonstrukce městské knihovny se však jedna z nich (okrsek č.5) přesouvá do kulturního domu na Husově náměstí.

Volby probíhají v pátek od 14:00 do 22:00 a v sobotu od 8:00 do 14:00.

V letošních komunálních volbách bude v Roudnici nad Labem celkem 9920 oprávněných voličů v rámci třinácti okrsků vybírat kandidáty na městské zastupitele z osmi kandidátních listin. Úplný seznam kandidátů naleznete ZDE.

Pokračující rekonstrukce budovy městské knihovny si bohužel vynutí přesunutí volební místnosti. Žádáme proto občany patřící k volebnímu okrsku č. 5, aby k volbám přišli hlavním vchodem do Kulturního domu Říp na Husově náměstí.

Jak volit v komunálních volbách?

  • Po příchodu do volební místnosti prokážete svou totožnost a státní občanství České republiky. K tomu je zapotřebí platný občanský průkaz či cestovní pas. Komise Vám na požádání vydá sadu hlasovacích lístků. Není tedy povinné si přinést tu, která Vám dorazila do schránky.

  • Poté se samostatně odeberete do prostoru určeného pro úpravu volebních lístků. Pokud však volič trpí tělesnou vadou či nemůže číst nebo psát, může s ním za plentu ještě další osoba, ne však člen volební komise.

  • S volebním lístkem vloženým do obálky vyjdete před komisi a vhodíte jej do urny. Pokud ji sám vhodit nemůžete, může vám opět pomoci někdo jiný.

  • Můžete vybrat nejvýše tolik kandidátů, kolik členů zastupitelstva obce má být zvoleno. ( V případě Roudnice nad Labem 21.) Hlas pro kandidáta je v první řadě hlasem pro jeho stranu. Celkový počet hlasů, který strana dostala, představuje součet hlasů pro její jednotlivé kandidáty.

  • Je možné označit pouze oblíbené kandidáty napříč všemi kandidátními listinami. Pokud volič označí pouze jednu kandidátní listinu, hlas dostane tolik nejvýše na ní postavených kandidátů, kolik zastupitelů je voleno.

  • Pokud volič označí jednu kandidátní listinu a také kandidáty z jiných stran, tito kandidáti dostanou hlas přednostně. Případné zbylé hlasy připadnou kandidátům listiny, kterou označil.

  • Pokud označíte více kandidátů, než kolikačlenné má být místní zastupitelstvo (21), hlas bude neplatný.

Kdy je hlas také neplatný?

  • Neplatné jsou hlasovací lístky na jiném než předepsaném tiskopise nebo ty, které nejsou vytištěné nebo rozmnožené zastupitelským úřadem. Dále neplatí hlasovací lístky přetržené, ale i vhozené volně (bez vložení do úřední obálky). Poškození či přeložení lístků nemá vliv na platnost, pokud z nich jsou patrné potřebné údaje.

  • Hlas voliče je neplatný také tehdy, je-li v úřední obálce hlasovacích lístků několik. S konečnou platností uzná hlas okrsková volební komise nebo zvláštní okrsková volební komise. Další pravidla závisí na konkrétních volbách.

  • Volič hlasuje osobně, zastoupení není přípustné. (V komunálních volbách nelze volit na voličský průkaz. Pokud tedy chcete volit zastupitele ve své obci, je nutné se v době voleb nacházet v místě svého trvalého bydliště.)

Další aktuality