Aktuality

Odborníci zvou k procházce na téma zeleně a nakládání s dešťovou vodou 

16. června 2023

Projděte se roudnickými ulicemi a seznamte se přitom s prvky tzv. modrozelené infrastruktury! Využijte příležitosti si ve čtvrtek 22. června od 14:00 s odborníky z našeho města, UJEP a ČVUT prohlédnout realizovaná opatření na hospodaření s dešťovou vodou i místa, kde jsou plánována.  

Místostarosta Roudnice nad Labem Richard Červený a odborník z Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Jan Macháč zvou na komentovanou procházku Prvky modrozelené infrastruktury v ulicích Roudnice nad Labem.  
  
Kdy?    ve čtvrtek 22. června 2023 od 14:00 (konec cca v 16:00) 
  
Kde?   Sejdeme se u podzemních kontejnerů na křižovatce Švermova x Kpt. Jaroše. Dále půjdeme trasou Švermova – nám. 28 .října – Michálkova – Riegrova – Karlovo náměstí (v případě zájmu lze pokračovat ulicemi Jungmannova – Purkyňovo náměstí – Špindlerova – Libušina, Stadická – Školní) 
 
Vycházkou Vás provedou zástupci města i příslušných odborů městského úřadu, městský architekt, zástupci projektantů a také autoři publikace Voda ve městě z Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a z Českého vysokého učení technického v Praze. 
 
“Komentovaná procházka po Roudnici nad Labem je zaměřena na plánování, tvorbu a údržbu modrozelené infrastruktury z multioborového pohledu. V rámci přibližně dvouhodinového programu si na již realizovaných opatřeních představíme fungování řady prvků modrozelené infrastruktury jako jsou dešťové i štěrkové záhony, propustné povrchy a výsadba stromů. Pozornost bude zaměřena jak na technické aspekty jejich realizace, tak vhodné zasazení těchto prvků do veřejného prostranství. Nebudou chybět informace k základním principům navrhování a údržby zeleně. Pomocí konceptu ekosystémových služeb s kolegy představíme význam zeleně pro město jako celek i různá opatření s důrazem na jejich přínos pro hospodaření s dešťovou vodou,” říká Jan Macháč z Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. 
 
V rámci procházky navštívíte již realizované projekty a zároveň i místa, která na svou proměnu a doplnění o prvky modrozelené infrastruktury ještě čekají. Na nich odborníci představí, jaké změny se plánují. Diskuse k tématu je vítána a bude pro ni ponechán dostatečný prostor. Ptát se však samozřejmě budete moci v průběhu celé vycházky. Těšíme se na vaši účast.

Ve videopozvánce místostarosty Richarda Červeného se podívejte přímo do Švermovy ulice, místa začátku procházky a zároveň příkladu povedené realizace modrozelené infrastruktury:

Další aktuality